728x90 banner ile ilgili görsel sonucu

JAPON OTOMOBİL DEVİ HONDA İNGİLTERE'DEN ÇEKİLİYOR!

Japon otomobil üreticisi HONDA İngiltere'de yer alan üretim tesisini kapatma kararı aldığını açıkladı.


honda ingiltere ile ilgili görsel sonucu


Honda, İngiltere'nin güneybatı yakasında bulunan Swindon tesislerini 2021 yılında kapatacağını bildirdi. Tesis kapanırsa yaklaşık 3.500 kişi işini kaybedecek.

Japon şirketi, AB'deki tek otomobil fabrikası olan Swindon'da yılda 160.000 Honda Civic üretiyor.

Bu kararın otomobil endüstrisindeki küresel değişikliklerden ve elektrikli araçların piyasaya sürülmesinden kaynaklandığını söyleyen Honda, bu durumun yaşanmasının Brexit ile ilgisinin olmadığını ifade ettiler.

İş Sekreteri Greg Clark, Honda'nın bu kararının Swindon ve İngiltere için "yıkıcı" olduğunu açıklarken, dizel otomobillere olan talep ve daha sert emisyon düzenlemeleri otomobil endüstrisini sarstı diye konuştu.

Honda'nın Avrupa temsilcisi, kıdemli başkan yardımcısı Ian Howells'dan yapılan açıklama ise şöyle: “Endüstride küresel ölçekte daha önce benzeri görülmemiş bir değişiklik görüyoruz. Müşterilerimizin ve mevzuatın talebi nedeniyle araçlarımızın elektrifikasyonu için çok hızlı hareket etmeliyiz. “Bu bizim için Brexit ile ilgili bir mesele değil, bahsettiğim küresel değişikliklerle ilgilidir. “Brexit'i her zaman başaracağımız bir şey olarak gördük, ancak küresel olarak bu değişimlere cevap vermemiz gerekiyor. Swindon topluluğu üzerindeki etkisinden dolayı çok üzgünüz.”


Honda Civic


Honda ayrıca, Honda Civic'in Türkiye'deki üretimini 2021'de durduracağını açıkladı. Avrupa'daki genel merkezi, değişikliklerin ardından İngiltere'de bulunmaya devam edecek. Bu ayın başlarında, Nissan X-Trail SUV'unu İngiltere'den Japonya'ya taşıma planlarını değiştirmişti. Avrupa başkanı Gianluca de Ficchy, “İngiltere'nin gelecekteki ilişkisi konusundaki belirsizliğin devam ettiğini ifade ederek AB bizim gibi şirketlere gelecek için planlama yapılmasına yardımcı olmuyor ” şeklinde konuştu.


ANALİZ

Honda, Swindon'un kapatılmasının Brexit ile ilgili olmadığını söylüyor. Bu değişmeyen gerçek mi, yoksa şirket politik bir fırtınadan kaçınmaya çalışıyor mu? 

Honda geçmişte düzensiz bir Brexit'in getireceği zorluklar konusunda vokal olmuş ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasından bir aydan biraz daha uzun bir süre önce duyurmuştu. 

Ancak Honda, Brexit'ten hiç bahsetmiyor, bunun yerine otomobil endüstrisini yeniden şekillendiren daha büyük güçlere işaret ediyor. Elektrik santrallerine ve otonom araçlara yatırım yapacak kaynakları bulması gerekiyor. 

Honda, bu yeni sınırlara yatırım yapması ve üretim kaynaklarını yoğunlaştıracağından emin olabileceği yere yoğunlaştırması gerektiğini söyledi. İki üretim hattından birkaç yıldır kapalı olan ve yılda sadece 160.000 otomobil üreten Swindon, bu geleceğe uymuyor. 

Brexit sorunları arka planda gizleniyor olabilir, ancak Honda'nın Swindon'u kapatmanın gerçek nedenleri, İngiltere'nin Avrupa ile gelecekteki ilişkisini değil, küresel otomobil endüstrisinin geleceği ile alakalı olduğu bir gerçek.


honda png ile ilgili görsel sonucu

1989 endüstriyel faaliyete başladı.

Swindon'da 3.500 toplam çalışan bulunuyor.

Tesiste yıllık 160.000 Honda Civic otomobil üretiliyor.

Üretilen üretimin % 90'ı AB'ye ve ABD'ye ihraç ediliyor.

Kaynak: Honda

0 yorum: